Ryby zaliczane są do produktów o wysokiej wartości odżywczej. Charakteryzuje ją pełnowartościowe białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 oraz wiele cennych składników mineralnych m. in. magnez, wapń, fluor, jod, selen i witaminy z grupy B oraz A i D.
Białko ryb jest równie wartościowe jak zwierząt rzeźnych, jego ilość waha się w granicy od 16 do 20 g/100 g części jadalnej świeżego surowca rybnego w zależności od gatunku. W jego skład wchodzą wszystkie aminokwasy egzogenne, których Nasz organizm Sam nie potrafi wytworzyć a są niezbędne do budowy tkanek. Przyswajalność białka ryb wynosi aż 97%. Dla porównania przyswajalność białka pochodzącego z mięsa wynosi 70- 80%.
Ryby morskie różnią się nieco zawartością składników odżywczych od ryb słodkowodnych: mają m.in. znacznie więcej tłuszczu.
Bogate w kwas eikozapentaenowy i dokozaheksaenowy ryby hamują powstawanie zakrzepów w naczyniach wieńcowych i mózgowych, obniżają ciśnienie krwi, zapobiegają arytmii serca. Zwiększają przepływ krwi przez naczynia wieńcowe, a więc zapobiegają miażdżycy, zawałom, udarom mózgu. Są konieczne do prawidłowego wzrostu dzieci i młodzieży oraz utrzymania zdrowia w wieku dojrzałym. Są integralnym składnikiem tkanek, wchodzą w skład fosfolipidów budujących błony biologiczne. Kwas dokozaheksaenowy jest głównym składnikiem funkcjonalnym błon komórkowych w tkance nerwowej mózgu i lipidów siatkówki oka.
W wyniku ich enzymatycznego rozpadu powstają biologicznie czynne związki, tzw. eikozanoidy. Zalicza się do nich: prostaglandyny, prostacykliny, leukotrieny, tromboksany i lipoksyny. Biorą one udział w regulowaniu czynności układu sercowo- naczyniowego, w regulacji krzepnięcia krwi, ciśnienia tętniczego, funkcji ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego, przewodu pokarmowego, układu oddechowego, nerek i narządów rozrodczych. Wykazują działanie przeciwzapalne, zapobiegają tworzeniu się kamieni żółciowych oraz hamują karcinogenezę.
Objawy niedoboru kwasów a grupy omega-3 obejmują zahamowanie wzrostu, zmiany skórne ( skóra sucha, cienka, łuszcząca się, odbarwiona, przepuszczalna), zmniejszone wydzielanie gruczołów łojowych, zwiększenie spożycia wody, niedobór płytek krwi (trombocytopenia), upośledzenie czynności fizjologicznych nerek, wątroby, serca i innych narządów oraz tkanek, nadciśnienie, bezpłodność, zwiększenie podatności na infekcje. Natomiast ich nadmiar może prowadzić do skazy krwotocznej (trombocytenii), do zmian degeneracyjnych niektórych tkanek, infekcji, a w skrajnych przypadkach do cukrzycy.
Należy dodać, że źródłem tych kwasów są tylko ryby morskie, nie możemy ich znaleźć w żadnych innych produktach! Szczególnie bogate w kwasy omega-3 są: łosoś, makrela, śledź, halibut, dorsz i tuńczyk. Od zawartości tłuszczu w rybie zależy jej wartość energetyczna. Ryby morskie dostarczają ok. 70-115 kcal/100 g mięsa, słodkowodne zaś 25-75 kcal/100g.